Doorgaan naar hoofdcontent

Thema 'bijen'


De voorbije weken doken we met de kleuters helemaal onder in de wondere wereld van de bijen! Van proeven tot waarnemen en knutselen. Het werd een leerrijke ervaring vol verwondering.


We gingen van start met een papa-dag. We speelden een bingo-spel op het sportstadion. De kleuters genoten met volle teugen.








Bezoek aan het bijen/insectenhotel



Terug in de klas gingen we zelf aan de slag: we bouwden een eigen bijenhotel met magneetblokken. Er werd nagedacht over openingen, gangen en kamers, net zoals bij de echte bijen.


Proeven van honing


De spullen van de imker konden niet ontbreken...

Het krabbertje konden we bekijken waarmee hij het 'dekseltje' van de dichtgemaakte cellen open kan krabben om zo aan de honing te komen.

Ook een dode honingbij bekeken we van dichterbij. Kop, borststuk, achterlijf, antennes,...


Een hoornaert om de verschillen/gelijkenissen te zien.


Een wespennest ziet er helemaal anders uit dan van de bijen...


Een stuk bijenraat waarin de bij haar honing opslaat of eitjes legt.


Een houten raam met bijenraat erin vanuit de bijenkast.


Buiten mochten de kleuters even proberen hoe je de rookpot/beroker gebruikt. 
Ze leerden dat het de bijen rustig maakt, zodat de imker veilig aan de bijenkast kan werken.



We maakten met kapla-blokken grote bijenraten, net als in een kast. Daarna legden we er eitjes en larven in. Zo leerden we op een speelse manier het groeiproces van de bij!


Er werden heerlijke honingkoekjes gebakken met juf Lore.




Kijken in boeken over bijen...


Tijdens de buitenspeelnamiddag gingen we krijten. 
Evenveel strepen op het achterlijf zoals het cijfer op de bloem.

Daarna deden we een gelijkaardige opdracht zelfstandig in de plasticinehoek.


Bijen tekenen met een stappenplan in de tekenhoek.


In de vrije knutselhoek mochten de kleuters een eigen bij knutselen met kosteloosmateriaal. 
Elke bij zag er anders uit. Allemaal uniek en fantasierijk!


De woorden die aan bod kwamen tijdens het thema, konden de kleuters verder oefenen op de computer. 



Schrijfdans en oefeningen met de bee-bot (beginnend programmeren) rond bijen, gegeven door juf Lore.




Telopdrachten zowel klassikaal/ in kleine groep als zelfstandig!


We knutselden ons vaderdagwerkje.


Er werd tot rust gekomen en geluisterd naar het Bijbelverhaal 'Jezus in de tempel'




Populaire posts van deze blog

Welkom vriendjes in onze klas

Bij de start van het nieuwe schooljaar leerden we elkaar beter kennen, de juf, maar zeker ook onze klas! We ontdekten heel wat hoekjes en de hier bijhorende afspraken.  Bij het spelen in de hoeken gaan we vanaf nu 'bewust kiezen' voor een hoekje. Hierbij moeten we eerst goed nadenken. Want we moeten enige tijd in hetzelfde hoekje spelen. Daarna hangen we ons symbooltje bij het hoekje waar we willen werken/spelen aan het keuzebord. Geen gemakkelijke klus! De barbie -en ponyhoek De poppenhoek ook de boekenhoek bevindt zich hierin. Zo kan er worden voorgelezen aan een popje of aan elkaar. Spelen in de kring met kapla-blokken/dino's/treinbaan. De bouw -en autohoek De tekenhoek   De kiestafel De boerderijhoek Verder is er ook nog een plasticinehoek, een taaleiland, een vrije knutselhoek, waar foto's nog van ontbreken. Puzzelen met het puzzelboekje. Echte puzzelaars in onze klas! Ze willen graag zo snel mogelijk hun puzzelkaartje vol (acht puzzels maken). Want dan verdienen z...

Wannes in onze klas voor een STEM-activiteit!

Wannes werkt in de VIVES Kortrijk en is gespecialiseerd in alles rond Stem.  Om de theorie te kaderen naar zijn studenten, werkt hij graag enkele experimenten uit in de klas.  En we hadden geluk, want Wannes koos onze school om een bezoekje te brengen.  We startten de dag met Loose Parts. Op de tafels lagen allemaal bakjes met verschillende materialen. De kleuters mochten deze materialen onderzoeken. Ze mochten hun eigen creativiteit los laten op het groene blad.  Het was heel mooi om te zien hoe de kleuters creatief aan de slag gingen.  Wannes toonde enkele materialen in de kring. Hij legde in deze voormiddag alles uit rond magnetisme.  De kleuters hadden bij de Loose Parts ook al enkele dingen opgemerkt.  Dit alles werd besproken in de kring met materialen, voortonen, onderzoeken, ...  Wat is magnetisme nu juist en kunnen we het zelf ondervinden?  We speelden spelletjes rond aanraken en afstoten in de turnzaal.  We zochten in de klas n...

STEM-klas

  Kijken jullie mee naar de activiteiten bij juf Lore in de STEM-klas?  Levend programmeren: 1 iemand geeft de opdrachten en de andere kleuter voert de opdrachten correct uit.  Vb. 2 stappen vooruit, 1 stap naar links, ...  Bij welke afbeelding eindig ik?  Programmeren met de Beebot:  Niet gemakkelijk, maar na veel oefenen lukt dit telkens beter!  Samen een knikkerbaan maken. Probleemstelling: De knikkerbaan moet hoog starten om de knikker te laten rollen.  Samen robotjes maken met verschillende onderdelen.  De weg volgen aan de hand van de pijlen.  Dit met controlekaarten. Heb ik alles juist uitgevoerd en eindig ik bij de correcte afbeelding?  Experimenteren in de rijstbak + ontdekken: Wat is magnetisch?  De juf geeft een beschrijving en de kleuters zoeken de juiste robot.  Opdrachtkaarten en zo de kunstwerken nabouwen met de magnetische blokken.  Leg de juiste schijven bij het juiste kleur + werken met de magnetisch...