Doorgaan naar hoofdcontent

Themaloos werken



We vertrokken dit keer niet vanuit een vooraf bepaald thema. Maar wel vanuit wat er leeft in de klas. 
Er werd tijd gemaakt om extra te observeren, mee te spelen, te werken aan taakspanning en concentratie en de interesses van onze kleuters!

Zo wilden ze over enkele dieren meer te weten komen (dalmatiër en de zwarte panter). 

Andere kleuters wilden graag nog eens vrij schilderen.

Juf Fienelotte kwam langs met een rabarberblad en zo konden we nog eens het verhaal 'Slaaplekker Rosalie' hier bij betrekken.
Daarna volgde een proevertje zonder én met suiker er op.

We maakten samen met juf Lore een brainstorm rond de interesses/verlangens van de kleuters en probeerden gedurende die periode hier zo veel mogelijk op in te gaan.

Enkele voorbeelden: 
Onze winkel werd een schoenwinkel genaamd 'POPI', de hometrainer van juf Fienelotte kwam even in de klas,...

Daarnaast kwam juf Katrien langs om een media-les te geven. De kleuters kregen een Ipad en hierbij moesten ze goed luisteren naar de opdracht om zo de kleurplaat correct te kunnen kleuren.

De schrijfdans gooiden we dit keer ook over een andere boeg. We gingen per twee aan de slag en tekenden schrijfpatronen op de rug van ons vriendje. Daarna mocht dat vriendje 'schrijven' wat hij/zij had gevoeld. Heel leuke ervaring!

Hieronder enkele foto's van de voorbije periode:

Starten vanuit de brainstorm.


Vrij schilderen!



Hier maakten de kleuters de letters uit clics voor onze pas gestarte schoenwinkel.


In het 'taaleiland' speelden we een spel waarbij je moet iets heel nauwkeurig omschrijven en daarna gaat de andere zoeken wat je bedoelt. Heel talig en niet eenvoudig!


Dino's sorteren en van het juiste eten voorzien!


Zichzelf en/of een ander uitdagen voor opdracht.


De derde kleuters kregen ook eens een bundeltje op papier. Dit ter voorbereiding van het eerste leerjaar. Om de overgang zo gemoedelijk mogelijk te laten verlopen.


Juf Katrien in de klas:



Het rabarberblad en het zure proefmoment:


Schrijfdans


Heerlijk fietsen 'doorheen' de klas!



We maakten ook een werkje voor Raihana (en haar familie), want onze lieve meid werd grote zus!
Proficiat!

                                        

De derde kleuters werden uitgenodigd naar de bibliotheek. Daar werkten ze rond het boek 'Ik voel een voet!'.
















Populaire posts van deze blog

Welkom vriendjes in onze klas

Bij de start van het nieuwe schooljaar leerden we elkaar beter kennen, de juf, maar zeker ook onze klas! We ontdekten heel wat hoekjes en de hier bijhorende afspraken.  Bij het spelen in de hoeken gaan we vanaf nu 'bewust kiezen' voor een hoekje. Hierbij moeten we eerst goed nadenken. Want we moeten enige tijd in hetzelfde hoekje spelen. Daarna hangen we ons symbooltje bij het hoekje waar we willen werken/spelen aan het keuzebord. Geen gemakkelijke klus! De barbie -en ponyhoek De poppenhoek ook de boekenhoek bevindt zich hierin. Zo kan er worden voorgelezen aan een popje of aan elkaar. Spelen in de kring met kapla-blokken/dino's/treinbaan. De bouw -en autohoek De tekenhoek   De kiestafel De boerderijhoek Verder is er ook nog een plasticinehoek, een taaleiland, een vrije knutselhoek, waar foto's nog van ontbreken. Puzzelen met het puzzelboekje. Echte puzzelaars in onze klas! Ze willen graag zo snel mogelijk hun puzzelkaartje vol (acht puzzels maken). Want dan verdienen z...

Wannes in onze klas voor een STEM-activiteit!

Wannes werkt in de VIVES Kortrijk en is gespecialiseerd in alles rond Stem.  Om de theorie te kaderen naar zijn studenten, werkt hij graag enkele experimenten uit in de klas.  En we hadden geluk, want Wannes koos onze school om een bezoekje te brengen.  We startten de dag met Loose Parts. Op de tafels lagen allemaal bakjes met verschillende materialen. De kleuters mochten deze materialen onderzoeken. Ze mochten hun eigen creativiteit los laten op het groene blad.  Het was heel mooi om te zien hoe de kleuters creatief aan de slag gingen.  Wannes toonde enkele materialen in de kring. Hij legde in deze voormiddag alles uit rond magnetisme.  De kleuters hadden bij de Loose Parts ook al enkele dingen opgemerkt.  Dit alles werd besproken in de kring met materialen, voortonen, onderzoeken, ...  Wat is magnetisme nu juist en kunnen we het zelf ondervinden?  We speelden spelletjes rond aanraken en afstoten in de turnzaal.  We zochten in de klas n...

STEM-klas

  Kijken jullie mee naar de activiteiten bij juf Lore in de STEM-klas?  Levend programmeren: 1 iemand geeft de opdrachten en de andere kleuter voert de opdrachten correct uit.  Vb. 2 stappen vooruit, 1 stap naar links, ...  Bij welke afbeelding eindig ik?  Programmeren met de Beebot:  Niet gemakkelijk, maar na veel oefenen lukt dit telkens beter!  Samen een knikkerbaan maken. Probleemstelling: De knikkerbaan moet hoog starten om de knikker te laten rollen.  Samen robotjes maken met verschillende onderdelen.  De weg volgen aan de hand van de pijlen.  Dit met controlekaarten. Heb ik alles juist uitgevoerd en eindig ik bij de correcte afbeelding?  Experimenteren in de rijstbak + ontdekken: Wat is magnetisch?  De juf geeft een beschrijving en de kleuters zoeken de juiste robot.  Opdrachtkaarten en zo de kunstwerken nabouwen met de magnetische blokken.  Leg de juiste schijven bij het juiste kleur + werken met de magnetisch...