Doorgaan naar hoofdcontent

Thema 'mijn lichaam en tanden!'

 


Voor de vakantie hebben we in de klas rond 'mijn lichaam' gewerkt! De kleuters ontdekten hoe hun lichaam eruitziet, welke lichaamsdelen we hebben en wat we ermee kunnen doen.
We speelden, ontdekten, tekenden zelfs levensgrote figuren van onszelf. 
Na heel wat ontdekkingen verlegden we de focus op 'tanden'. Hoe moeten we onze tanden goed verzorgen? 
We hielden een echte tandenpoets-sessie! Hieronder vind je de foto's van de voorbije periode.

Tijdens het thema mochten de kleuters hun eigen carnavalspak maken. Best spannend want dit gebeurde klasdoorbrekend! Maar eerst moesten ze een keuze maken. Verkleed ik me in een tand, tandenfee, skelet of tandarts? Geen makkelijke keuze!




We gingen ons lichaam goed gaan bekijken. Er waren onderdelen waarvan we de naam nog niet wisten!
Het woord navel was voor sommigen onder ons ook nieuw en enkele stoere kleuters durfden hun navel te laten zien!



Er kwam een kunstenaar op bezoek. Hij toonde de kinderen hoe ze een menselijk lichaam kunnen tekenen. Enkele kleuters namen een pose aan, die schetste de kunstenaar met houtskool en soms op ware grootte! Een creatieve en inspirerende ervaring!




We maakten een omtrek van ons eigen lichaam. Daarna versierden ze hun lijf met allerlei kleurrijke versieringen.


In de tekenhoek tekenden we aan de hand van een stappenplan een kindje. En konden zo met hulp een lichaam opbouwen.


We tekenden gezichten op een bijzondere manier! De kleuters staken hun hoofd in een doorschijnende doos en een andere kleuter tekende van buitenaf met bordstift nauwkeurig het gezicht!


In de plasticinehoek gingen we aan de slag met haren en monden maken bij de opdrachtkaarten.
En aan de kiestafel maakten we lichamen uit geometrische figuren.


We maakten kennis met onze verschillende vingers en de benaming ervan.
We stempelden de woorden en zetten er vervolgens de juiste vingerafdruk bij. 




Aan de kiestafel maakten we skeletten met hamer en spijkertjes.


We gingen voelen en zoeken naar een bepaald lichaamsdeel. Niet gemakkelijk!



Toepasselijk bij een godsdienstactiviteit, genoten we van een yogasessie in de turnzaal met alle drie de klassen.




We verlegden de focus van 'mijn lichaam' naar 'mijn tanden'. We konden tanden poetsen en zo letters zoeken. Hierbij moesten we nauwkeurig gaan kijken of we dezelfde letter vonden bij de boven -en ondertanden. Daarna mochten we ze proper poetsen.


Een waarneming van de tandenborstel kon niet ontbreken. Van elektrische tandenborstels, tandenborstels met een zuignapje, met licht,... we konden ze allemaal bewonderen!



Daarna gingen we over tot het echte werk! Hoe moeten we onze tanden nu goed poetsen?
We konden achteraf ons eigen gebit bewonderen in de spiegel en zagen dat het goed was.








Tussen alle klasdrukte door, weer even genieten van de kleine dingen. 
Zonnestralen op je snoet tijdens een koude winterdag. Heel even tot rust komen en opladen.

Onze kleuters bezochten de tekenacademie 'SASK' en lieten zich inspireren door Yayoi Kusama. 
Met plasticine maakten ze kleurrijke kunstwerken vol stippen, net zoals Kusama's beroemde pompoenen.

Bedankt aan het SASK voor de fijne workshop!





We gingen met de bus naar de voorstelling 'Morgen is nog 1 keer slapen'. De kleuters genoten van een magische ervaring, waarbij ze actief meededen en de tijd op een speelse manier verkenden. 
Met beelden en muziek was het een uitje om niet snel te vergeten!



De derde kleuters mochten proeven van het eerste leerjaar en kennismaken met de leerstof, klasruimte,...
Om de kleuters wat voor te bereiden op de overgang naar het eerste leerjaar.
De kinderen uit het eerste leerjaar kwamen ook gezellig nog eens terug spelen in onze klas!




Tot slot sloten we het thema af met het carnavalsfeest. 
In de voormiddag waren er workshops doorheen alle klassen rond beroepen. En in de namiddag konden we onze zelfgemaakte verkleedkledij aantrekken en gingen we op tocht. We eindigden de dag met een dansfeest met de hele school. Er heerste een hele fijne en warme sfeer op de speelplaats!









Populaire posts van deze blog

Welkom vriendjes in onze klas

Bij de start van het nieuwe schooljaar leerden we elkaar beter kennen, de juf, maar zeker ook onze klas! We ontdekten heel wat hoekjes en de hier bijhorende afspraken.  Bij het spelen in de hoeken gaan we vanaf nu 'bewust kiezen' voor een hoekje. Hierbij moeten we eerst goed nadenken. Want we moeten enige tijd in hetzelfde hoekje spelen. Daarna hangen we ons symbooltje bij het hoekje waar we willen werken/spelen aan het keuzebord. Geen gemakkelijke klus! De barbie -en ponyhoek De poppenhoek ook de boekenhoek bevindt zich hierin. Zo kan er worden voorgelezen aan een popje of aan elkaar. Spelen in de kring met kapla-blokken/dino's/treinbaan. De bouw -en autohoek De tekenhoek   De kiestafel De boerderijhoek Verder is er ook nog een plasticinehoek, een taaleiland, een vrije knutselhoek, waar foto's nog van ontbreken. Puzzelen met het puzzelboekje. Echte puzzelaars in onze klas! Ze willen graag zo snel mogelijk hun puzzelkaartje vol (acht puzzels maken). Want dan verdienen z...

Wannes in onze klas voor een STEM-activiteit!

Wannes werkt in de VIVES Kortrijk en is gespecialiseerd in alles rond Stem.  Om de theorie te kaderen naar zijn studenten, werkt hij graag enkele experimenten uit in de klas.  En we hadden geluk, want Wannes koos onze school om een bezoekje te brengen.  We startten de dag met Loose Parts. Op de tafels lagen allemaal bakjes met verschillende materialen. De kleuters mochten deze materialen onderzoeken. Ze mochten hun eigen creativiteit los laten op het groene blad.  Het was heel mooi om te zien hoe de kleuters creatief aan de slag gingen.  Wannes toonde enkele materialen in de kring. Hij legde in deze voormiddag alles uit rond magnetisme.  De kleuters hadden bij de Loose Parts ook al enkele dingen opgemerkt.  Dit alles werd besproken in de kring met materialen, voortonen, onderzoeken, ...  Wat is magnetisme nu juist en kunnen we het zelf ondervinden?  We speelden spelletjes rond aanraken en afstoten in de turnzaal.  We zochten in de klas n...

STEM-klas

  Kijken jullie mee naar de activiteiten bij juf Lore in de STEM-klas?  Levend programmeren: 1 iemand geeft de opdrachten en de andere kleuter voert de opdrachten correct uit.  Vb. 2 stappen vooruit, 1 stap naar links, ...  Bij welke afbeelding eindig ik?  Programmeren met de Beebot:  Niet gemakkelijk, maar na veel oefenen lukt dit telkens beter!  Samen een knikkerbaan maken. Probleemstelling: De knikkerbaan moet hoog starten om de knikker te laten rollen.  Samen robotjes maken met verschillende onderdelen.  De weg volgen aan de hand van de pijlen.  Dit met controlekaarten. Heb ik alles juist uitgevoerd en eindig ik bij de correcte afbeelding?  Experimenteren in de rijstbak + ontdekken: Wat is magnetisch?  De juf geeft een beschrijving en de kleuters zoeken de juiste robot.  Opdrachtkaarten en zo de kunstwerken nabouwen met de magnetische blokken.  Leg de juiste schijven bij het juiste kleur + werken met de magnetisch...